hayatın içinden, sağlık & yaşam

Çocuklarınızı Yüz Yüze Eğitime Hazırlayın!

Çocuklarınızı Yüz Yüze Eğitime Hazırlayın!

Korona virüsün hayatımıza girmesiyle birlikte öncelikle okullar kapandı ve öğrenciler uzun bir süre okullarından uzak kaldı. Gündemde köy okullarının 15 Şubat, diğer okulların ise 1 Mart’ta açılması var. Peki, korona virüs döneminde çoğunlukla evden çıkmayan çocuklar okula gitmek için hazır mı? Çocuklarınızı okulda ne gibi tehlikeler bekliyor? Bu tehlikeleri çocuklarınıza nasıl aktarmalısınız? Çocukların bilincinde negatiflik yaratmadan bunu aktarmanın yollarını sizlerle paylaşacağız.

Çocuklar için arkadaşlıklar çok önemlidir. Çocuklarınıza “arkadaşlarından uzak dur!” demek yerine onlara sosyal mesafenin önemini aktarmalısınız. Virüsün önüne geçmenin 3 önemli kuralı maske, mesafe ve temizlik. Çocuklarınıza yüz yüze eğitim için yaşadığınız kaygıyı yansıtmamalısınız. Bu kaygı onları eğitimden uzaklaştırabilir. Çocuklarla iletişimin en doğru yolu, gerçekleri onlara anlayabilecekleri şekilde ifade etmektir. 

Çocuğunuza maske kullanımı konusunda doğru bilgiler vermelisiniz. Ancak çocuklar büyürken sürekli etrafındaki kişileri rol model alır. Dolayısıyla çocuğunuzun bu bilgiyi pekiştirmesi, maskeyi sizlerin doğru kullanmasıyla mümkün olacaktır. Sizler her ne kadar maskenize ve maske kurallarına uyarsanız çocuklarınız da bunları örnek alacaktır.

Mesafe için ise çocuklarınıza yapıcı bir dille aktarım yapmanız doğru olacaktır. Çocuğunuz televizyondan ya da etraftan duyduğu yanlış bilgiler ile bu kuralları umursamıyor olabilir. Mesafenin önemini ve yanına yaklaşan arkadaşlarını nasıl uyarması gerektiğini yumuşak bir dille söylemelisiniz.

Hijyen özellikle küçük çocuklar için oldukça zordur. Ellerini sürekli ağzına götürmek ya da yüzüne sürmek onlar için normal olsa da virüsün bulaşması için çok kolay bir yoldur. Bu risk çocuklarınız için size oranla daha düşüktür ancak çocuklarınızı çapraz geçişler konusunda anlayabilecekleri bir biçimde bilgilendirmelisiniz. Çocuklarınıza şimdiden ev içerisinde dezenfektan kullanımı alıştırmaları yapmalısınız. Herhangi bir yüzeye dokunduğunda ellerini dezenfektan veya kolonya ile temizlemesi gerektiğini hatırlatmalısınız. Bu durum çocuğunuzda bir alışkanlık haline gelecektir ve okula adaptasyon aşamasında bu konuda zorlanmayacaktır.

Çocuğunuzun zihnini korona virüse değil, okula odaklamalısınız. Çocuğunuzun aklından sürekli virüse dair düşünceler geçtiğinde derslerine odaklanması oldukça zorlaşacaktır. Bu durumun önüne geçmek için çocuğunuza doğru maske ve dezenfektan kullanımı ile virüsten korunacağı bilgisini aktarmaktır. Dolayısıyla çocuğunuz her şeyi tam ve eksiksiz yaptığını kavradığında odağını derslerine verebilecektir.

Çocuklara zarar verebilecek bir diğer konu ise risk tablolarıdır. Okuyarak öğrendiği bilgilerin doğru uygulanacağı şekilleri çocuğunuza öğretmelisiniz. Örnek vermek gerekirse, çocuğunuz okuldaki tuvaletlerin steril olmadığını düşündüğünde okulda tuvalet ihtiyacını karşılamamaya başlayabilir ve bünyesine zarar verebilir. Çocuğunuza bunu nasıl en steril halde gerçekleştirebileceğini öğretmelisiniz. Kapı kollarını peçete ile tutmalı, ellerini yıkadıktan sonra çeşmeyi peçete ile kapatmalı ve tuvaletten çıktıktan sonra ellerini yıkamış olsa dahi mutlaka dezenfekte etmeli. Bunu çocuğunuza anlaşılır bir dille aktarmalısınız. Yine aynı şekilde susamış olsa dahi maskesini çıkarmaması gerektiği için kendisini su içmemeye şartlandırmış olabilir. Bunun için arkadaşlarının bulunmadığı alanlarda maskesini kısa süreli olarak çıkartıp suyunu içtikten hemen sonra tekrar takması gerektiğini öğretmelisiniz.