ofis, teknoloji

Z ve Y Kuşağına Uygun Yeni Nesil Ofisler

2020’li yıllara gelindiğinde X, Y ve Z kuşaklarının aynı işyerini paylaşacağı bir döneme girmiş bulunuyoruz. Bir araştırmaya göre, çalışanların dörtte üçünden fazlası 18-34 yaşları arasında. Ofis tasarımı ve estetiği, şirketin Y ve Z çalışanlarının izlenimini etkiler.

Peki, bu nesil çalışanların özellikleri nelerdir?

-Teknolojiye çok önem veriyorlar: yeni nesil, internet olmadan dünyayı anlamayan dijital yerlilere dönüşüyor.

-Toplum bilincine sahiptirler: Sosyal sorumluluk bilincine sahip şirketleri tercih ederler.

-Kısa dikkat süresi: Çoklu görev yeni normaldir ve bazı çalışanlar aynı anda ortalama beş cihaz kullanır.

-Coşku ve hırs: Birçok çalışan iki yılda bir terfi almayı umuyor.

-Kısa sürede iş değiştirirler: Birçok kişi bir şirkette üç yıldan daha kısa bir süre çalışmayı planlar.

Kısacası yeni nesil çalışanların beklentileri ve ihtiyaçları tamamen farklı. Bugün iş hayatında 9’dan 5’e kadar çalışıp emekliliği bekleyen nesil yok denecek kadar az.

Örneğin, ofis koltukları için hareketlilik ve ergonomi çok önemlidir. Çalışanlar artık gün boyu masalarına bağlı kalmak istemiyor. Mobil cihazlar ve kablosuz internet bağlantıları ile her zaman, her yerde çalışabilirler. Her çalışanın ofis alanı talebi azaldıkça, ortak ofis ve ortak çalışma alanlarına olan talep de düşecektir.

Günümüz dijital dünyasının gerekli koşullarından biri olan işbirliği, ortak çalışma alanlarına olan talebi de artırmıştır. Y ve Z kuşakları bir masaya ya da hücreye hapsolmak istemiyor. Açık yerleşimleri, toplantı salonlarını, geçici olarak işten ayrılabilecekleri alanları ve yemek yerken sohbet edebilecekleri kafeterya alanlarını tercih ederler.

Rahat hareketli koltuklara sahip ortak çalışma alanları, ekipler arasında uzun vadeli işbirliğini artırmaya, üretkenliği, günlük etkileşimi ve yakınlığı artırmaya yardımcı olacaktır.

Ancak değişim kaçınılmazdır ve genç neslin beklentilerini karşılamaktadır. Proje ekiplerinin çeşitliliği ve iş yapmak için teknolojiyi kullanma biçimlerindeki sürekli değişiklikler, işyerinde modüler ofis mobilyalarına olan talebi artırdı. Rahat bir ofis ve ergonomik ofis mobilyaları tasarlamak, çalışanların sağlığını ön planda tutmak ve insan odaklı bir tasarım yaklaşımı, ofisi çalışanlara değil çalışanlara uygun hale getirmek gerekir.

Genel olarak konuşursak, işyerinin tasarımı, çalışanların zihinsel ve fiziksel sağlığını etkiler. Çalışanların kendilerini rahat ve rahat hissettikleri alanlarda performansları olumlu etkilenecek ve verimlilikleri artacaktır.